Kultur på landsbygd 30 augusti – 1 september 2019

Under helgen 30 augusti – 1 september 2019 genomförs en unik festival i Sjöängen i Askersund – Kultur på landsbygd. Arrangörer är Närkesbergsfilm och Norra Vätterns Bild och Formkonstnärer (NVBOF). Festivalens höjdpunkt är lördagskvällens galapremiär av spelfilmen Lantisar, producerad av Närkesbergsfilm och Backa Studios. Läs mer om filmen på startsidan. Nedan finns hela festivalprogrammet (reservation för sena ändringar i programmet). Det blir en spännande och fullmatad festival. Vi kommer att visa på vilken kulturell kraft landsbygden kan bjuda på.

Och bäst av allt: Fri entré till allt under festivalen!

Kultur på landsbygd – Program

Fredag 30 augusti

19.00 Bio – Småstad – konsten att leva innan vi dör (Stora salongen)
Möt Björn och hans fyra systrar i Vadstena, mitt i livet. När deras far dör hittar de en videohälsning som han lämnat efter sig. Ett meddelande från andra sidan som får dem att ifrågasätta valen de gjort och hur man bäst tar vara på livet. Det är nu som Björn bestämmer sig för att utmana sitt livs största rädsla.

Lördag 31 augusti

11.00 Portarna öppnas

Hela dagen:
– Konstutställningen Land i Konsthallen
– Visning av 84 högstadieelevers egna filmer om Askersund
– Workshop om konstteknikerna grafik och keramik (Kl. 12.00-16.00)
– Café med smörgåsar och kaffebröd (Kl 11.00-17.00)

11.00 Krakelur med kapellmästaren Pehr Falkenström spelar

12.00 Festivalinvigning av Tjia Torpe, tidigare kulturborgarråd och företagsledare, numera ”styrelseproffs” inom kulturområdet.

12.30 Krakelur spelar

13.00 Panelsamtal – Landsbygdens kultur med författaren och debattören Po Tidholm och poeten Bengt Berg. Moderator: Tjia Torpe (Visholmen)

13.00 Barnfilm – Bland tistlar (Stora salongen)
Musikaliskt laddad animation av bästa märke: Det är sommar och musikläger. Varje morgon kryper barnen ut ur sina tält och samlas till dagens repetitioner. Det ska naturligtvis bli konsert så småningom, men vägen dit är randad av både passioner och komplikationer. Hornisten har tappat sitt bästa munstycke och ingen vill hjälpa honom att leta, utom dirigentens 7-årige son Franz. Dirigenten själv viftar ständigt med taktpinnen, men livet låter sig inte styras av den.

14.00 Fiskdamm med spännande leksaker för barnen upp till åtta år – gratis förstås, som allt på festivalen!

15.00 Bio – Tårtgeneralen (Stora salongen)
Tårtgeneralen utspelar sig år 1984, då tv-programmet Rekord-Magazinet utser Köping till Sveriges tråkigaste stad. Medan bygden lamslås och ett helt land skrattar bestämmer sig Hasse P – nyinflyttad, skuldsatt, möjligen alkoholiserad – för att motbevisa ”Stockholmsjävlarna” genom att bygga världens längsta smörgåstårta. Det blir upptakten till en serie befängda händelser.

15.00 Barnfilm – LasseMaja – Det första mysteriet (Visholmen)
Hur gick det egentligen till när Lasse och Maja träffades för första gången? Följ med på det allra första fallet för LasseMajas detektivbyrå – ett spännande äventyr som börjar när en bok blir stulen från Vallebyskolan. Boken bär på en mystisk hemlighet och plötsligt är alla på skolan misstänkta, från vaktmästaren till bibliotekarien och självaste rektorn – men vem är egentligen tjuven?

17.30 Öppnar vi baren

17.30 Skådespelare och filmteamet i filmen Lantisar anländer på röda mattan vid södra entrén.

17.30 PAJAZZ med kapellmästaren Pelle Andersson spelar

18.00 Galafesten börjar. Vi bjuder på snittar och alkoholfri cider! Vin finns att köpa i baren. Prisutdelning till bästa filmer av Askersunds högstadieelever. Bengt Berg läser egna dikter om landsbygd. Skådespelarintervjuer.

19.00 Galaföreställning av Lantisar (Stora salongen)
Madde kallas på ett mystiskt sätt hem från sitt flashiga liv i Stockholm till fadern på landsbygden. De har inte haft kontakt efter en dramatisk händelse för tio år sedan. Maddes upplevelser under ett intensivt veckoslut hos fadern ger henne en ny bild av en landsbygd hon lämnat för länge sedan…
Lantisar är inspelad i Närkesberg, Askersund och Stockholm och är producerad av Närkesbergsfilm och Backa Studios.

20.30 Galafesten fortsätter… PAJAZZ spelar hela kvällen

Söndag 1 september

11.00 Portarna öppnas

Hela dagen:
– Konstutställningen Land i Konsthallen
– Nonstop-visning av 84 högstadieelevers egna filmer om Askersund
– Workshop om konstteknikerna grafik och keramik (Kl 12.00-16.00)
– Café med smörgåsar och kaffebröd (Kl 11.00-16.00)

11.00 Längtans Motell spelar

11.00 Bio – Händelser i Ydre (Visholmen)
Underbar vardagsmagi och kommunalhumor (från recension SVT)

11.00 Barnfilm – Spider-Man – Into the Spiderverse (Stora salongen)
Miles Morales är en 13-åring från Broooklyn och en Spider-Man olik alla andra vi någonsin sett tidigare. Han är en klipsk tonåring som gillar att hänga med sina vänner och vara som barn i den åldern är mest. Men vad hans vänner inte vet är att Miles också lär sig att omfamna ett helt nytt och oväntat liv som den helt nye Spider-Man! Med hjälp av några överraskande nya vänner lär Miles sig att hitta hjälten inom sig.

13.00 Panelsamtal Kultur- och landsbygdspolitik i regionen med politiske redaktören Lars Ströman, länsteaterchefen Petra Weckström och ordföranden i NVBOF Leif O Pehrsson. Moderator: Lars Jonsson (Visholmen)

14.30 Bio – Lantisar – favorit i repris – läs om galapremiären ovan! (Visholmen)

16.00 Bio – Amatörer (Visholmen)
Gabriela Pichler följer upp Äta sova dö-framgångarna med ett nytt drama fyllt av uppkäftig humor och ett stort bultande småstadshjärta

18.00 Slutar festivalen

 Filmfestival i Närkesberg